Skip to Content

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review

Ik weet niet hoe het bij jouw kinderen zit maar die van mij zijn groot fan van Lego en van knikkerbanen. Allebei fantastisch speelgoed om mee te spelen en iets waar ze urenlang mee zoet kunnen zijn. Zo speelt vooral zoonlief heel graag met de Hubelino-knikkerbaan die dit met elkaar combineert.

Een paar maanden terug liepen we over de Spielwarenmesse in Neurenberg en brachten daar natuurlijk ook een bezoekje aan de stand van Hubelino.

De afgelopen jaren kwamen ze ieder jaar weer met innovatieve producten; van uitbreidingen op de Hubelino-set met wipjes of magneetjes tot en met educatieve sets met tangrams of letters en cijfers.

We werden niet teleurgesteld; speciaal voor de wat oudere kinderen vanaf 8 jaar komen ze namelijk met Hubelino Pi. Een Knikkerbaan maar dan compatibel met Lego in plaats van Duplo!

Hubelino Pi

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review - Mamaliefde

Het Hubelino Pi knikkerbaansysteem combineert natuurkundige en technische inzichten met creatief bouwplezier.

De fascinatie voor het bouwen van uitgebreide knikkerbanen is mede te danken aan de hoge snelheid en de trucs en stunts die de stalen knikker maakt.

Het beste van alles: Hubelino Pi kan gecombineerd worden met de bouwstenen en figuren van de bekende fabrikanten zoals LEGO, omdat Hubelino Pi volledig compatibel is met het populaire plug-in systeem.

Er zijn verschillende sets te koop; vanaf 99 onderdelen kan je al je eigen baan bouwen.

Met de 246-delige knikkerbaanset XL wordt oneindig veel bouwplezier gecombineerd met de hoge snelheid die de magnetische kanon teweegbrengt. Wij kregen deze set van Robbies Toys om zelf mee aan de slag te gaan!

Meer informatie over deze sets en Hubelino vind je op de website van Robbies Toys.

Bouwen maar

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review - Mamaliefde

De dag dat de doos binnenkwam was het toevallig een regenachtige woensdag.

Op de doos had ik al gezien wat er in zat, dus mochten ze van mij als ze klaar waren met de lunch de doos openmaken zodat we ermee konden spelen. Zo gaat de woensdagmiddag meteen een stuk sneller voorbij!

Nadat de doos was opengemaakt en alle zakjes geopend, pakten we er twee dienbladen bij; eentje voor alle gele onderdelen die gebruikt worden voor de baan en eentje voor alle zwarte liggers en dragers om verticaal of horizontaal te bouwen. Die natuurlijk allemaal op grootte werden gesorteerd.

Nu alles klaar lag konden we beginnen met het bouwen. Het boekje werd open geslagen en samen zochten we de onderdelen erbij die heel handig aan de zijkant staat aangegeven.

Zeker als je verderop in het bouwproces zit, is het heel verstandig om eerst alles te verzamelen zodat je zeker weet dat je alle onderdelen hebt voor die stap. In totaal zijn er 21 stappen.

In het begin ging het zoonlief nog goed af ondanks dat hij wat jaartjes jonger is dan de adviesleeftijd, al snel bleek dat het toch goed was dat ik ernaast zat. Zo waren er torentjes die instorten, waren sommige dingen toch lastig tellen (en miste ik een beetje de app waarin je het bouwwerk kan ronddraaien om vanaf een andere kant te zien).

Al snel hadden we de taakverdeling dat hij de gele onderdelen deed en ik de zwarte. Dat werkte prima. Een paar keer moest ik wel even een stapje terug omdat ik toch iets had overgeslagen of net verkeerd had geplaatst.

Maar de aanhouder wint en na anderhalf uur was hij toch echt af.

Wel was het hier en daar even puzzelen omdat ik een element vergeten was (of per ongeluk weer afgebroken) of toch blijkbaar net iets verkeerd had geteld.

Als je richting het einde gaat met het bouwen kom je erachter dat er ook in de baan zelf wat innovatieve ontwerpen zitten. Zo passen twee buizen precies boven elkaar en vormen zo een ronde cirkel.

Zeker als je de kannonen gebruikt die omhoog schieten is dat erg handig om te voorkomen dat ze uit de baan stuiteren.

Deze bovenste baandelen zet je eenvoudig vast met elementen die aan de onderkant omgekeerde knopjes hebben en dus niet alleen naar boven maar ook naar beneden kunnen bouwen.

Spelen maar

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review - Mamaliefde

En ja, dan moet de baan natuurlijk getest worden. Tijd dus om de knikkers los te laten. Dit zijn speciale magnetische knikkers en al snel bleek waarom.

Een aantal stukjes van de baan gaan namelijk omhoog; tegen de zwaartekracht in. Om dat te kunnen doen heeft de knikker extra snelheid nodig, daarom zijn er een soort magnetische kannonetjes waar je een tweede, derde of vierde balletje achter legt en vervolgens als ze aangetikt worden, weggeschoten worden omhoog.

De eerste keer ging dit bij een deel wel goed, maar een deel ook niet. Je moet ze echt goed in de baan neerleggen en naar beneden drukken in plaats van naar voren te schuiven.

En soms op een beetje afstand omdat hij anders weer teruggekaatst wordt in plaats van naar beneden valt door het oogje. Als je het eenmaal door hebt is dit echter heel eenvoudig.

Als je de standaardbaan maakt volgens het boekje kan je iedere keer maar één knikker laten rollen en moet je de kannonnen weer goed zetten voor je de volgende kan laten rollen.

Doordat hij ook weer van boven naar beneden gaat wordt de baan extra lang en gaat hij niet alleen maar een keer naar beneden of moet je heel erg de hoogte in.

Onze ervaringen

Hubelino Pi XL knikkerbaan maken review - Mamaliefde

Hier in huis is de knikkerbaan in ieder geval een groot succes, omdat de kinderen hem zelf niet heel makkelijk in elkaar kunnen zetten omdat ze nog echt te jong zijn hebben we hem zo weggezet bij de rest van het Lego zodat hij er weer makkelijk bijgepakt kan worden als ze ermee willen spelen.

Niet alleen het bouwen, maar ook het spelen met de knikkerbaan vinden ze helemaal geweldig.

De kleuren zwart-geel zijn ook goed gekozen. Het is met het zwart net wat stoerder dan het normale Lego en de gele baan steekt duidelijk af zodat je goed de knikkers kan volgen.

Ook erg leuk is dat de baan niet alleen maar met de zwaartekracht naar beneden gaat maar er een aantal stukjes omhoog gaan.

Wat ik een beetje jammer vond was dat je veel blokjes hebt en je kan dus heel veel kanten op, maar helaas zit er maar één boekje bij met beschrijving van een baan die je kan maken.

Ik had het zeker gewaardeerd als er wat meer alternatieven in zouden staan om te maken, zoals bij Hubelino het geval is. Of een app waarin je het kan zien.

Het voordeel van dit nadeel is echter dat je daardoor wel meer gestimuleerd wordt om zelf te gaan puzzelen en ontdekken en je eigen baan te creëren.

Maar misschien dat die later nog online volgen of via een app.

Vanwege de kannonnen is het alleen mogelijk om de bijgeleverde stalen knikkers te gebruiken.

Mocht je per ongeluk een stalen knikker kwijtraken is dat geen probleem, er worden extra knikkers bijgeleverd zodat je er ook dan nog goed van kan genieten.

Voor de echte Legofans

Van Hubelino begrepen we dat deze nieuwe lijn ook al de aandacht heeft getrokken van de die-hard Legofans. Niet eens zozeer vanwege de knikkerbaan zelf maar vanwege een aantal innovatieve ontwerpen die hiervoor worden gebruikt.

Zo hoef je de knikkerbaan niet te stapelen en te tellen maar worden er een soort rekjes gebruikt die zowel horizontaal als verticaal gaan en voorzien zijn van gaatjes zodat ze niet massief zijn.

Hiermee kan je weer heel andere constructies maken dan je normaal gewend bent van Lego.

Daarnaast zijn de grondplaten echt een uitkomst; als je gaat bouwen ken je het vast wel. Het eindeloos tellen van nopjes op de platen zodat je zeker weet of iets wel of niet op de juiste plaats zit.

Je moet nog steeds tellen maar het is een stuk makkelijker gemaakt doordat je per 2×2 nopjes ‘open’ of ‘bolle’ nopjes hebt. Je hoeft dus veel minder te tellen en ziet sneller waar een blokje hoort te zitten.

Ook is bijzonder dat de grondplaten niet alleen als grondplaat gebruikt kunnen worden, maar ook als verdieping.

Lego had hier wel grondplaten voor, maar die hebben maar beperkte afmetingen of moeten gecombineerd worden.

Linda van Aken